De bieren zijn onderverdeeld in vier categoriën :

Doordrinkers : lichtere, vlot drinkbare bieren
Zoethouders : zoete (fruit)bieren
Voorzichtige degustatiebieren : bieren met een complexere textuur
Geprononceerde degustatiebieren: bieren met een uitgesproken smaak voor fijnproevers

Tijdens het Internationale Streekbierenfestival worden de bezoekers gevraagd een deelnemingsformulier in te vullen met hun smaak in de verschillende categoriën. Deze deelnemingsformulieren worden door een promoteam verzameld. De formulieren zijn nominatief teneinde een eerlijk en representatief beeld te krijgen van de bezoekers. Tevens kunnen de deelnemers ook een prijs winnen.

Er is een prijs voor de eerste drie plaatsen. De winnaar krijgt een Gouden Glas, een beer en een oorkonde. De winnaars worden jaarlijks gepubliceerd in de nationale pers en in verschillende vakbladen.

De uitreiking van deze Gouden Glazen is een evenement, dat jaarlijks doorgaat in maart. Het startschot wordt er gegeven voor een nieuwe editie van het Internationale Streekbierenfestival tijdens een receptie en een Walking Dinner.